Jäsenkirje 1 2017

Jäsenkirje 1 - 9.2.2017

Hyvää Suomen itsenäisyyden juhlavuotta kaikille jäsenillemme!

 

Samalla kun Suomi viettää 100-vuotisjuhlaansa, Suomalainen Naisliitto ja Naisliiton Helsingin yhdistys juhlii 110-vuotista olemassaoloaan. Aloitimme juhlavuotemme perinteisellä Kaisaniemen ajankohtaisseminaarilla, jonka otsikkona oli Äidin kieli – mitä välii! Oli mukava nähdä siellä niin runsas joukko Helsingin yhdistyksen jäseniä.

 

Seminaarin kautta Naisliitto halusi muistuttaa, että isänmaalla on äidinkieli, joka puhuu Naisen Äänellä. Sitä ääntä on kaiutettu kohta 110 vuotta. Mitta tulee täyteen 4.6.2017. Tuona päivänä vuonna 1907 pääkaupunkiseudun aktiiviset naiset, Tilastollisen Päätoimiston toinen aktuaari Tekla Hultin etunenässä, kokoontuivat Korkeasaaren ravintolaan perustamaan Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistystä. Päämääränä oli lisätä naisten tietoisuutta äänestämisen tärkeydestä ja pitää julkisessa keskustelussa esillä niitä asioita, jotka parantaisivat naisen elämän reunaehtoja.

 

Näin on tehty ja työ jatkuu edelleen. Tämän vuoden suurin asia ovat kuntavaalit. Kuten kaikki tiedämme, tulevana valtuustokaudella paikallistasolla tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Sote- ja maakuntauudistuksella on suuri merkitys meidän ja läheistemme arjessa. Koulujen ja päiväkotien ryhmäkoot, vanhuspalvelujen mitoitukset, kerhotoiminnan järjestäminen, liikuntapalvelut, katujen valaistus: nämä kaikki ratkaisut tehdään kuntatasolla.

 

Aloitimme tammikuussa uuden jäseniltamuodon, Maikin Salongit. Nimi tulee yhdestä perustajastamme, Maikki Fribergistä, jonka salongit olivat tunnettuja 1910–1920-luvun Helsingissä. Niistä ideoitiin yhdessä toimintaa ja kuultiin ajankohtaisista asioista. Maikin Salongissa keskustellaan ajankohtaisista nais- ja tasa-arvoteemoista ja sinne kutsutaan myös muiden helsinkiläisten naisyhdistysten edustajia. Tammikuun Maikin Salongin yhteistyökumppaneina toimivat Eurooppanaiset ja WOM Oy ja teemana samapalkkaisuus. Jatkamme samasta teemasta vielä maaliskuussa. Huhtikuun Maikin Salonkiin kutsumme helsinkiläisiä kuntavaaliehdokkaita.

 

Yhdistyksemme järjestää myös useita tietoa ja virkistystä tarjoavia tapahtumia: vierailu yliopistomuseossa, teatteria katsomossa ja sen takana sekä testamenttiasiaa Aurorankadulla. Vuosikokous järjestetään 29.3. klo 17 ja sen yhteydessä on vanhaan tapaan kiinnostava vierailija.

 

Yhdistyksen tapahtumista enemmän alla ja seuraavissa jäsenviesteissä. Pyrimme siirtymään jäsenviestinnässä sähköiseen tiedonvälitykseen. Se mahdollistaa tiheämmän informoinnin tapahtumista ja helpottaa yhdistyksen sihteerin ja luottamusnaisten työtä.

Ole hyvä ja ilmoita sihteerillemme sähköpostiosoitteesi. Seuraa myös verkkosivuamme https://naisliittohelsinki.fi/ ja facebook- sivuamme www.facebook.com/Suomalaisen-Naisliiton-Helsingin-yhdistys

 

Helsingin yhdistyksen hallitus ja puheenjohtaja Maritta Pohls

 

 

Tilaisuuksiin ilmoittaudutaan osoitteeseen: ilmoittautumiset@naisliittohelsinki.fi.

Verkkosivut: www.naisliittohelsinki.fi

Jäsenillat ja kerhot pidetään Naisliiton huoneistossa Aurorankatu 17 A 11, ellei muuta paikkaa mainita.

Sihteerin tavoittaa jäsenasioissa parhaiten sähköpostitse: toimisto@naisliittohelsinki.fi.

tai puhelinaikoina tiistaisin ja torstaisin klo 10 - 12, p. 0440 155 406. Muina aikoina vastaaminen on erittäin epävarmaa.

Puheenjohtaja Maritta Pohlsin tavoittaa sähköpostitse osoitteesta: Maritta.Pohls@tutkimuksenaika.com

Luemme mielellämme ajatuksiasi Naisliiton Helsingin yhdistyksen toiminnasta.

Vuoden 2017 Jäsenmaksu on 29 euroa ja se maksetaan Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys ry:n tilille FI72 1574 3000 0239 19, maksuviite 31752. Eräpäivä on 1.3.2017.

 

 

Tervetuloa tiistaina 14.2. klo 17.00 -18.00 Yliopistomuseoon, jossa näkökulmaopastus Ajattelun voimaa-näyttelyyn, jonka yhtenä osiona on myös Hameiden hidastamat - näyttely. Osoite: Fabianinkatu 33, III krs.

Yliopiston ovet alkoivat raottua naisille 1870-luvulla, mutta heidän oikeutensa opiskeluun ei ollut itsestään selvää. Näkökulmaopastuksella pääset kuulemaan, miten naisten pääsy yliopistoon oikein tapahtui, ketkä olivat ensimmäiset naismaisterit ja -tohtorit, millainen oli naisten ylioppilaslakki ja paljon muuta.

Vapaa pääsy, yhdistys maksaa opastuksen. Mukaan mahtuu vain 25 jäsentä. Varaa paikkasi viimeistään 13.2. sähköpostitse: ilmoittautumiset@naisliittohelsinki.fi tai puhelinaikoina tiistaina ja torstaina klo 10-12 , gsm 0440 155 406

 

Testamentti- ja perintöasiat tutuiksi helmikuun jäsenillassa maanantaina 27.2. klo 17 Aurorankadulla. Nooa Säästöpankin sijoituspäällikkö Anna Laukka- Paananen kertoo ajankohtaista asiaa pankkimaailmasta ja varatuomari Piia Jeremejeff tarjoavat hyödyllistä tietoa perhe- ja perintöveroasioista, mm. testamentista. Puheenvuorojen jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskusteluille. Tilaisuudessa on tarjolla pientä iltapalaa.

Ilmoittaudu sihteerille viimeistään tiistaina 21.2: ilmoittautumiset@naisliittohelsinki.fi tai puhelinaikoina tiistaina ja torstaina klo 10-12 : gsm 0440 155 406. Ilmoitathan samalla erikoisruokavaliostasi. Mukaan mahtuu 25 nopeinta - tervetuloa!

 

Olemme varanneet 20 lippua Avoimet Ovet -teatterissa torstaina 2.3. klo 19.00 esitettävään Keskellä ruuhkaa juoksee nainen - komediaan nykyajassa. Lipun hinta on 27€.Ilmoittaudu mukaan 13.2. mennessä sähköpostitse: ilmoittautumiset@naisliittohelsinki.fi tai puhelinaikoina tiistaina ja torstaina klo 10-12 , gsm 0440 155 406. Kun saat vahvistuksen, maksa lipun hinta 27€ Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistyksen tilille FI72 1574 3000 0239 19, maksuviite 32340.

Tietoa näytelmästä:

"Nykyaikana me olemme tilanteessa, jossa kaikki on mahdollista ja luvallista, mutta kaikki on silti mahdotonta. Tässä pisteessä näytelmän henkilöt elävät.

Konsultti Dora on houkutellut kaksi nelikymppistä naista, Kikan ja Niinan, esimerkkitapauksiksi ikäseminaariin. Naiset antavat kaikkensa onnistuakseen absurdissa tilanteessa, kun toinen kuvitteli tulevansa kuntoutukseen ja toinen työhaastatteluun. Somen koulimat terapiasukupolven edustajat avaavat yksityisyytensä auliisti. Pitää olla valmiina mahdollisuuksien kutsuessa, sillä minä hetkenä hyvänsä saattaa lykästää, päästä tähdeksi, ehkä onnelliseksi tai jos edes töihin. Doralla on kova homma pitää seminaari kasassa, sillä jos Kikkaa repivät sisäiset ristiriidat, tempovat Niinaa pitkin poikin konkreettiset haasteet, vaikka hän on aivan tavallinen tilintarkastaja ja äiti. Umpikuja saattaakin olla se mitä lopulta tarvitsemme.

Näytelmän komiikka syntyy ihmisen loputtomasta selviytymisen kyvystä eteen paiskautuvissa haasteissa. Esityksen sydän on myötätunto sitä samaa ihmistä kohtaan, joka päivittäin muuttuvissa olosuhteissa yrittää selvitä nykyajassa. Kaiken alla on kysymys: mitä onnellisuus on?"

Teksti Marjo Niemi, ohjaus Heini Tola, ohjaajan assistentti Karoliina Kudjoi, skenografia Veera-Maija Murtola, valo- ja äänisuunnittelu Antti Kujala. Rooleissa Nora Raikamo, Hanna Seppä, Kate Viljamaa. Esityksen kesto avoin. Esityksessä on väliaika.

 

Keskiviikkona  22.3. klo 15.00 lähdemme taidekierrokselle Kansallisteatteriin oopperalaulaja Katariina Pyrrön (FM, MuM) johdolla. Alakerran marmori- ja freskoauloista alkava kierros kestää n. kaksi tuntia. Vapaa pääsy, yhdistys maksaa opastuksen. Tiesitkö, että Kansallisteatterissa on runsas muotokuva-aarteisto, tekijöinä kultakauden taiteilijoita Albert Edefeltistä Juho Rissaseen? Taideteosten lomassa Katariina valottaa myös suomalaisen teatterin ja oopperan historiaa - molemmat liittyvät kiinteästi tähän Rautatientorin varrella sijaitsevaan jugendlinnaan. Mukaan mahtuu 25 jäsentämme. Ilmoittautumiset viimeistään 15.3. sähköpostilla: ilmoittautumiset@naisliittohelsinki.fi.fi tai puhelinaikoina tiistaina ja torstaina klo 10-12 : gsm 0440 155 406.

 


Kirjalauantait kevätkaudella:

- 4.3. klo 14 - 16 Suomalaiset klassikot: Arvid Järnefelt: Huligaani

- 25.3. klo 14 -16 uusi suomalainen kaunokirjallisuus. Timo Parvelan uusimpia lasten/junioriteoksia

- 22.4. klo 14 -16 maahan muuttaneiden suomeksi kirjoittamia teoksia.

Kirjalauantait pidetään Aurorankadun huoneistossa, ellei muuta mainita.

Kirjalauantain vetäjä on Riitta Sivenius, ritsi.sivenius@elisanet.fi

 

Laulukerho kokoontuu kevään aikana Aurorankadun huoneistossa torstaisin MuM Kaisa Kauppisen johdolla seuraavasti:

 

- 2.3. klo 14.00 - 15.00 

- 16.3. klo 14.00 - 15.00 

- 23.3. klo 14.00 - 15.00

- 6.4. klo 14.00 - 15.00 

- 20.4. klo 14.00 - 15.00 

- 4.5. klo 13.45 tapaamme Katajanokalla Kukkasrahaston palvelukodissa. Osoite on Merisotilaantori 1. Perille pääsee raitovaunulla nro 4. Jää pois päätepysäkillä. Kahvi- ja korvapuustitarjoilu!

- 11.5.klo 14.00 - 15.00

Tiedustelut: Merja Talkamo, merja.talkamo(at)muhvelotti.fi

 

Bridge-kerho kokoontuu perjantaisin klo 14.00 Aurorankadulla. Poikkeavat peliajat löytyvät yhdistyksen kotisivuilta: www. naisliittohelsinki.fi.

 

Muistahan maksaa yhdistyksen jäsenmaksun viimeistään 1.3.2017.

 

 

Etsitkö hyvää vuokra-asuntoa?

Naisliitolla on vuokrattavana 1.4.2017 alkaen 2 h+kk+wc+suihku, pinta-alaltaan 35 m2 käsittävä asunto Pohjois-Haagassa, os. Adolf Lindforsintie 3 A 16, 00400 Helsinki. Vuokra on 660 euroa/kk. Vesimaksu on 17 euroa/henkilö/kk. Huoneistossa ei ole pesukoneliitäntää. Talossa on pesutupa (käytöstä erillistä maksua ei ole tällä hetkellä). Talossa on sauna, jonka maksu on kerran viikossa toistuvalle vuorolle 10 euroa/kk. Autopaikkamaksu on 12 euroa/kk. Huoneistossa ei ole parveketta.

Takuuvuokrana peritään kahden kuukauden vuokra, jonka voi suorittaa vakuutena Naisliiton ilmoittamalle pankkitilille. Pankkitakaus myöskin käy. Asuinkerrostalo on 10. kerroksinen. Huoneisto A 16 sijaitsee neljännessä kerroksessa. Talossa on hissi. Talo on rauhallinen ja alue viihtyisä sekä ulkoilumaastot hyviä.

Adolf Lindforsintieltä on hyvät liikenneyhteydet Helsingin keskustaan ja takaisin. Bussipysäkille matkaa noin 50 metriä. Bussit nrot 40 ja 43 menevät rautatieasemalle, bussi 41 Töölöön ja Kamppiin, kalasatamaan bussi 56 ja Hakaniemeen bussi 51. Pohjois-Haagan asemalle on matkaa noin puolikilometriä.

Adolf Lindforsintietä lähimpänä ovat Alepa ja R-kioski. Helsingin suurimpaan Kauppakeskus Kaareen matkaa noin yksi kilometri.

Etsimme mielellään pitkäaikaista vuokralaista.

Tiedot: Kukka Lehmusvirta, puh. 0440 699 277 tai naisliitto@kolumbus.fi, tai Marja-Riitta Tervahauta, puh. 040 5324 970 tai marja-riitta.tervahauta@pp.inet.fi


 
  • Pienoiselämäkertojen kirjoittaminen jatkuu ja kaikki julkaisut tallennetaan SKS:n arkistoon.

  • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.

  • Kiitos tämän antologian ilmestymisestä kuuluu koululaisille, jotka innostuivat kirjoittamaan sukunsa naisista.