Suomalainen Naisliitto Helsingin yhdistys

Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistyksellä on pitkä ja kunniakas historia. Yhdistys täytti 110 vuotta samana vuonna 2017. jolloin  Suomen itsenäisyys tulee 100 vuoden ikään. Yhdistys perustettiin pari viikkoa ensimmäisten eduskuntavaalien ja päivä Naisliiton perustamisen jälkeen. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Maissi Erkko, Helsingin Sanomien Eero Erkon vaimo. 

Yhdistyksen toiminnan perustana on ollut alusta lähtien naisten yhteiskunnallinen aktivointi ja pyrkimys tasa-arvoon. Jäseniä on koulutettu ja kantaa on otettu erilaisiin epäkohtiin ja naisten aseman vääristymiin.

Tämän hetken toiminnassa tämä näkyy etenkin monipuolisissa koulutustapahtumissa ja pitkän perinteen mukaisissa Minna Canth -seminaareissa, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Naisasia on pohjana myös 2014 käynnistyneessä mittavassa hankkeessa. Siinä Naisliitto ja yhdistys pyrkivät levittämään koko maahan intoa kirjoittaa naisten elämäkertoja nettiin. Naisten tekemisistä kun löytyy ällistyttävän vähän tietoa. Maaliskuussa 2015 julkistettiin ensimmäinen versio Naisten Ääni -sivustosta. Samaan aikaan hanketta edistetään verkostoitumalla ja houkuttelemalla muita naisjärjestöjä yhteistyöhön.


****************************************************************************

Valkoisia variksia ja helmikanoja

Tiesitkö,
- että Suomalaisen Naisliiton puheenjohtaja Lucina Hagman sai aikaan melkoisen mediakohun syksyllä1908 kirjoittaessaan Helsingin Sanomiin kärkevän kritiikin Ville Vallgrenin veistämästä Havis 
Amanda -patsaasta.
- että vuonna 1916 Naisliitossa nousi keskustelun valtavirtaan naisten yhteinen puolue, naisten kokoomus. Sanomalehdet kirjoittivat naispuolueesta ja jopa sukupuolisodasta.
- että Naisliitossa kerättiin 25 vuotta rahaa Kaisaniemeen suunniteltua Minna Canthin patsasta varten.
- että Eila Pennasen romaanissa Mongolit (1966) kuvataan Naisliitossa itänyttä valtataistelua.

Tämän - ja paljon, paljon muuta  - voit lukea Suomalaisen Naisliiton 110-vuotisjuhlakirjasta Valkoisia variksia ja helmikanoja.   Liiton 110 vuosikymmenen lisäksi kirjassa ovat oman lukunsa saaneet Naisliiton yhdistykset, Opetusneuvos Hilja Vilkemaan stipendisäätiö ja Naisten Ääni. Jokaisen luvun yhteydessä on henkilökuva aikansa/asiansa vaikuttajanaisesta.
Juhlakirjan teksti on syntynyt naisliittolaisten talkoovoimin.  Sen on toimittanut Maija Kauppinen ja kirjoittajina on hänen lisäkseen ollut 15 naisliittolaista.  Taitto on Tuija Rannikon, naisliittolainen hänkin.

Valkoisia variksia ja helmikanoja - Suomalaisen Naisliiton 110-vúotisjuhlakirja on 300 -sivuinen, kansi nelivärinen ja sisäsivut musta-valkoisia.  Kirjan hinta on 35 euroa.  Postitus maksaa 10,20€. ******************************************************************************


 Suomalaisen Naisliiton syyskokouksen julkilausuma 20.10.2017Naisjärjestöt ovat merkittävä osa kansalaisyhteiskuntaa.  110 vuotta täyttävä Suomalainen Naisliitto vaatii, että ne otetaan mukaan päätösten valmisteluun ja taataan niille riittävät varat.

 Naisjärjestöjä ei ole virallisesti tunnustettu osaksi kansalaisyhteiskuntaa. Esimerkiksi oikeusministeriöön perustetussa kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa ei ole varsinaista naisjärjestöjen edustajaa.  Neuvottelukunnassa olevat kaksi edustajaa ovat ihmisoikeusjärjestöjen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen mandaatilla.

 Monimutkaistuvassa maailmassa viranomaisia täydentää kansalaisyhteiskunta, joka vahvistaa mm. yhteisöllisyyttä ja demokratiaa luoden näin hyvinvointia. Vapaaehtoistyötä täydentämään tarvitaan kuitenkin riittävät taloudelliset resurssit.  Suomalainen Naisliitto vaatii, että naisjärjestöt hyväksytään vihdoin viralliseksi osaksi kansalaisyhteiskuntaa ja rahoitus palautetaan entiselle tasolle. Leikkausten aika on ohi.

 Naisjärjestöt ovat toimineet jo 160 vuotta yhteisöjensä hyväksi osana kansalaisyhteiskuntaa. Vanhin edelleen toimiva suomenkielinen naisjärjestö on vuodelta 1855. Se perustettiin auttamaan lapsia ja huonompiosaisia sekä edistämään erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä. Samoin aloitti moni muukin naisyhdistys. Nykyään naisjärjestöjen kirjo on moninainen neuvonta-, auttamis-, ammatti-, naisasialiikunta-, kulttuuri ja maahanmuuttajajärjestöistä poliittisten puolueiden naisjärjestöihin.

 Järjestöjä yhdistävät Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Nytkis tekevät merkittävää työtä mm. naisten osuuden kasvattamiseksi kaikessa päätöksenteossa, palkkatasa-arvon saavuttamiseksi, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja näkyväksi tekemiseksi ja naisten arjen helpottamiseksi. Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenenä Suomalainen Naisliitto jatkaa naisen valistusta sekä naisten työn ja saavutusten näkyväksi tekemistä seminaareissaan, Naisten Ääni- verkkosivuilla ja Minna – lehdessä.

****************************************************************************** 
< Syyskuu 2020 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
31010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293001020304
05060708091011