Jäsenkirje 2/2022


Terveisiä Ajankohtaisseminaarista ja kevään kokouksista
Kulttuuri- ja virkistystoimikunnan esittely

Hyvät Helsingin yhdistyksen jäsenet

Helmikuussa lähettämäni jäsenkirjeen jälkeen Euroopan turvallisuusympäristö on ratkaisevasti muuttunut.  Ehdimme jo hetken hengähtää ja iloita koronatilanteen helpottumisesta ja yhdistyksemme toiminnan vilkastumisesta koronavuosien jälkeen. Mieleemme jää varmasti pysyvästi helmikuun 24. päivä, jolloin sota Ukrainassa alkoi. Sodan kauhut hävityksineen ja julmuuksineen välittyvät koteihimme median välityksellä päivästä toiseen aiheuttaen monissa pelkoa, ahdistusta ja muistoja menneisyydestä. Epävarmuuden keskellä on hyvä pitää kiinni arkisista asioista ja pyrkiä löytämään omaan elämään iloa vaikkapa kevääseen heräävästä luonnosta, ystävätapaamisista, liikunnasta ja osallistumisesta yhdistyksemme monipuoliseen toimintaan.

Ajankohtaisseminaari 23.4.

Saavutettavuuden haasteita digitaalisessa ympäristössä käsiteltiin monipuolisesti ajankohtaisseminaarissa, joka pidetiin Helsingin yliopiston Kielikeskuksen juhlasalissa 23.4. Paikalla oli yli 70 osanottajaa. Tilaisuuden juonsi Kirsti Pohjonen.

Digitaaliset palvelut arjen helpottajana ovat laajasti käytössä. Ongelmia tulee eteen silloin, kun henkilöllä ei ole laitteita, joilla saavuttaa palvelut tai kykyä niiden käyttöön. Digitaalisten palvelujen ulkopuolella on paljon ikäihmisiä, myös nuorempia, pienituloisia ja toimintarajoitteisia.

 Senioriaktiivi Tuulikki Petäjäniemi käsitteli puheenvuorossaan sosiaali- terveysministeriön ikäohjelman kuutta päätavoitetta. Hän muistutti, että jokaisessa kunnassa tulisi olla vanhusneuvosto, joka voi antaa lausuntoja ikäihmisten asioista. Hän ihmetteli myös, miksi gallupeissa vastaajien yläikäraja on vain 75 vuotta, vaikka yli 80-vuotiaiden määrä jatkuvasti kasvaa.

Johtava asiantuntija Päivi Lunan alustuksessa käsiteltiin digitalisaation kehityskulkua finanssialalla. Tällä hetkellä tekoälyn käytössä finanssialalla on vielä ongelmia sääntelyssä ja hallinnoinnissa.

Valtiovarainministeriön hankepäällikkö Sami Kettunen valotti esityksessään kehitteillä olevaa digitaalisesta henkilöllisyystodistusta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.

Tutkija Tiina Vuohijoki kertoi älyvaatteista, jotka ovat mukavia päällä, käytännöllisiä ja kestäviä. Seminaari päättyi muotiesitykseen, jossa yhdistyksen omat mallit esittelivät Ritva Fallan malliston laadukkaita ja helposti puettavia vaatteita.

Merja Helteen kirjoittama artikkeli Ajankohtaisseminaarista julkaistaan 
Minna-jäsentiedotteessa.

Kulttuuria ja virkistystä

Jäsenkirjeissä esitellään tämän vuoden aikana Helsingin yhdistyksen toimikuntien ja kerhojen toimintaa. Ensimmäisenä on vuorossa Kulttuuri- ja virkistystoimikunta.

Kulttuuri- ja virkistystoimikunta järjestää jäsenistölle keskimäärin 1 -2 tapahtumaa kuukaudessa. Toimikunta kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa suunnittelemaan tulevia tapahtumia. Olemme huomanneet, että pitkällä aikavälillä toimiminen on selkeämpää sekä jäsenistölle että toimikuntalaisille. Teemme tiivistä yhteistyötä toimiston sihteerin

kanssa. Toimikunnassa jaamme tehtävät ja nimeämme tapahtumien vastuuhenkilöt. Tapahtuman hoito vaatii vastuuhenkilöltä tarkkuutta, nopeaa toimintaa, tiedottamista ja tapahtuman seuraamista kokonaisuudessaan alusta loppuun asti.

Jäsenet ilmoittautuvat tapahtumiin Helsingin yhdistyksen verkkosivun Tapahtumakalenterin kautta. Tapahtumille on tarkat ilmoittautumis- ja päättymisajat, koska järjestävä taho edellyttää vahvistusta ja tietoa osallistujamäärästä.

Muistettavaa tapahtumista

 • Tarkistathan ilmoittautuessasi, että saat sähköpostiisi vahvistuksen ja maksullisesta tapahtumasta laskun, jonka maksat ajoissa.
 • Ns. ilmaiselle kierroksille ei voi osallistua ilmoittautumatta eikä liittyä joukkoon, jos ryhmä on täynnä.
 • Olethan ajoissa tapahtumapaikalla. 
 • Esteen sattuessa peruuta osallistumisesi ajoissa ja ilmoita viime hetken muutoksesta suoraan tapahtuman vastuuhenkilölle. 
 • Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, ei voi ottaa suoraan yhteyttä järjestävään tahoon ja liittyä ryhmään ohi Kulttuuri- ja virkistysjaoston toimijoiden.

Yleensä pyrimme suht pitkään ilmoittautumisaikaan. Toimithan siis nopeasti ja olethan tarkkana päivämäärien suhteen.

Omat varauksesi näet avaamalla sähköpostiisi tulleen vahvistuksen ja laskun. Sivun alaosassa on AVAA OMAVARAUKSET. Siitä näet kaikki tulevat tapahtumat, joihin olet ilmoittautunut. Samalla sivustolla voi myös peruuttaa varauksen ennen ilmoittautumisajan päättymistä.

Pyrimme järjestämään jäsenistölle mielenkiintoisia ja iloa tuottavia tapahtumia, joiden järjestelemisessä vastuu on Kulttuuri- ja virkistystoimikunnalla.

Tapaamisiin mukavien tapahtumien merkeissä!

Tulevia tapahtumia

Helsingin yhdistyksen 115-vuotisjuhla Uunisaaressa torstaina 2.6.2022 klo 14 – 18. Uunisaareen on järjestetty lauttakuljetus Merisataman Kompassitorilta. Muista ilmoittautua!

Syysretki Kotkaan torstaina 25.8.2022. Ilmoittautuminen alkaa 1.6.2022. Lisätietoa retkestä kesäkuun jäsentiedotteessa.

Syyskausi alkaa taiteen merkeissä. Opastetulla kierroksella tutustutaan Kiasmassa nykytaiteen ARS22 -näyttelyyn torstaina 1.9.2022 klo 14. Ilmoittautuminen on jo avautunut tapatumakalenterissa.

Syksyn ensimmäinen jäsenilta pidetään Aurorankadulla 8.9. klo 17 – 18. Minna-palkinnon saaneen Mimmi Koukkulan alustuksen aiheena on kunniamurhat. Jäseniltoihin ei ole ilmoittautumista.

Vuosikokousasioita

Helsingin yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Original Sokos Hotel Presidentissä 22.3.2022. Kokouksessa esitettiin vuoden 2021 tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan sekä toiminnantarkastajan lausunnot. Tilinpäätös vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.

Suomalaisen Naisliiton kevätkokous pidettiin Helsingissä hotelli Helkassa 24.4.2022. Kokouksessa esitettiin Naisliiton vuoden 2021 vuosikertomus ja tilinpäätös vuodelta 2021 sekä tilintarkastajien lausunto. Kokouksessa vahvistettiin tilinpäätös sekä myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.

Kokouksessa esitettiin myös Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiön tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2021.

Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiölle valittiin 8-jäseninen hallitus vuosiksi 2022 – 2023 ja hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja vuodeksi 2022.

Hallitukseen valittiin:
Marja-Riitta Tervahauta (Tornio), puheenjohtaja (2022)
Marjukka Helenius (Helsinki), varapuheenjohtaja (2022)
Pirjo Julin (Helsinki), jäsen (2022-23)
Anneli Mäkinen (Hämeenlinna), jäsen (2022-23)
Irmeli Saari Jyväskylä, jäsen (2022)
Tiina Tervaskanto-Mäentausta (Oulu), jäsen (2022-23)
Ulla Törne (Oulu), jäsen (2022-23)

Toimikunnat kaipaavat vahvistusta

Toimikuntiin toivotaan lisää aktiivisia toimijoita. Tällä hetkellä ainoastaan kulttuuri- ja virkistysjaoston jäsenmäärä on ”täynnä”.  Ota rohkeasti yhteyttä toimistoon ilmoittamalla kiinnostuksen kohteesi.

Muistutuksia

Jäsenmaksu 
Jos tämän vuoden jäsenmaksu on vielä maksamatta, maksa se ensi tilassa. 
Jäsenmaksu on 29 euroa, tilinumero FI72 1574 3000 0239 19, viitenumero 8002.

Yhteystietomuutokset
Muista ilmoittaa sähköposti- ja postiosoitemuutokset toimistoon. 
Näin varmistat, että jäsenkirjeet ja -tiedotteet saavuttavat sinut.

Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys 
Toimiston osoite on Aurorankatu 17 A 11, 00100 Helsinki
puh. 044 015 5406
toimisto@naisliittohelsinki.fi

Sihteeri on paikalla maanantaisin klo 13 – 15. Pyri keskittämään soittosi toimistoaikaan. Jos tulet käymään toimistossa, sovi tapaaminen etukäteen sihteerin kanssa.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen

Pirjo Julin
puheenjohtaja


 
 • Pienoiselämäkertojen kirjoittaminen jatkuu ja kaikki julkaisut tallennetaan SKS:n arkistoon.

 • Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys ry
  toimisto@naisliittohelsinki.fi

 • Oi niitä aikoja - kun naiset murtavat lasikattoja on Naisliiton 115-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Kirja sisältää 28 naisen kiinnostavan työelämäkerran eri ammattialoilta.

 • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.

 • Kiitos tämän antologian ilmestymisestä kuuluu koululaisille, jotka innostuivat kirjoittamaan sukunsa naisista.