Joulukirje 2023/17.12.2023

Hyvät Helsingin yhdistyksen jäsenet

Viimeiset vuodet ovat olleet poikkeuksellisten kriisien ja muutosten sävyttämää; koronapandemia, kohta kaksi vuotta kestänyt Ukrainan sota, ja nyt sota Gazassa. Monet asiat aiheuttavat epävarmuutta ja huolta, ja ne heijastuvat meidän jokaisen henkilökohtaiseen elämään. Epävarmuudesta on tullut pysyvää.

Joulun lähestyessä ja toimintavuoden päättyessä on aika muistella mitä kaikkea olemme toimintavuoden aikana tehneet.

Vuosi 2023 on ollut seminaarivuosi, sillä yhdistyksemme on ollut päävastuullinen kevätkauden kahdessa koko Naisliitolle ja yhteistyöjärjestöille suunnatussa tapahtumassa. Helmikuussa valmistauduimme tuleviin eduskuntavaaleihin sekä omalla vaalipaneelilla että ajankohtaisseminaarilla, jonka teemana oli ”Sata naista eduskuntaan”. Yrityksistä huolimatta jäimme tavoitteestamme. Eduskuntaan valittiin 92 naista. Seminaari järjestettiin yhdessä Naisjärjestöt yhteistyössä Nytkis ry:n, Naisasialiitto Unioni ry:n ja Marttaliitto ry:n kanssa. Seminaarissa toteutui samalla kaksi vuodelle asettamaamme painopistettä: eduskuntavaalit ja yhteistyö muiden naisjärjestöjen kanssa. Yhteistyökokemus siivittää jatkamaan.

Toukokuussa oli vuorossa Minna Canth -seminaari, Sankta Lucina - 170 vuotta tulisieluista naisasiavaikuttamista. Tapahtuman keskiössä oli Lucina Hagman, oman aikansa merkittävä vaikuttaja, jolla oli keskeinen rooli Naisasialiitto Unionin, Marttaliiton ja Suomalaisen Naisliiton alkutaipaleella. Seminaarin jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus tutustua tunnettujen vaikuttajanaisten hautoihin Hietaniemen vanhalla hautausmaalla.

Yhtä tärkeää kuin päivässä eläminen on tulevan pohtiminen. Keväällä Aurorankadulla pidetiin kaksi ideariihi-tilaisuutta, joissa puitiin yhdistyksen strategiaa vuoden 2024 toimintasuunnitelmaa varten.

Naisliiton kärkihanke saavutettavuus oli aiheena huhtikuun jäsenillassa, jossa käytiin innoittavaa keskustelua arjessa tunnistettaviin, vielä ratkaisemattomiin pulmiin. Saavutettavuustyö jatkuu, ja Helsingin yhdistys on päättänyt edistää saavutettavuutta konkreettisina tekoina ensi vuonna.

Naisliiton syyskokouksen yhteydessä Vaasassa jaettiin Minna-palkinto. Helsingin yhdistys teki oman ehdotuksensa palkinnon saajaksi, mutta se ei tullut valituksi. Palkinnon saivat terveydenhoitaja, geronomi YAMK Riitta Vesala Oulusta ja psykologi,Hämeenlinnan Rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi Hämeenlinnasta.  

Kulttuuria ja virkistystä jäsenille tarjosi opastetut näyttelyt, teatteri- ja museokäynnit, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön maisemiin suuntautunut syysretki ja jouluinen retki Porvooseen.

Yhdistyksenvapaaehtoistoimijat on ilahduttanut vuoden mittaan Suomen Kukkarahaston palvelukodin asukkaita mm. lukemalla viikoittain asukkaille ja järjestämällä kesäretken. Vapaaehtoistoimikunta on hoitanut kaikkien jäseniltojen kahvitarjoilut ja järjestänyt maittavat tarjoilut yhdistyksen joulujuhlaan.

Toimintavuoden jäsenillat ovat olleet monipuolisia ja mieleenpainuvia.

Feminististä keskustelua ja kerhotoimintaa
Kirjakerhon kuukausittaiset kirjallisuustapaamiset, Feministisenkeskustelupiirin kokoontumiset ajankohtaisten aiheiden äärellä ja Bridgekerholaisten viikoittaiset pelit Aurorankadulla ovat olleet erinomaisia kohtauspaikkoja jäsenistölle niin tietojen vaihtoon kuin uuden oppimiseen. Laulukerho on harjoitellut kahdesti kuukaudessa Aurorankadulla. Laulukuoron ensi esiintyminen nähtiin Perinnepäivässä 9.12.2023

Kiitos kaikille aktiivisille jäsenille, jotka ovat mahdollistaneet meille edellä kerrotun!

Tulevaa 
Ensi vuoden ajankohtaisseminaari järjestetään 16.2.2024. Ilmoittautuminen ei ole vielä alkanut.

Vuoden 2024 toiminnassa edistämme saavutettavuutta, tuemme Naisten Ääni -kirjoittajatoiminnan markkinointia järjestämällä työpajatilaisuuden, osallistumme aktiivisesti Naisliiton strategian 2025–2028 valmisteluun ja eurovaaleissa innostamme jäseniämme äänestämään naisia Euroopan parlamenttiin.

Muista seurata tapahtumia yhdistyksen tapahtumakalenterista!

Vuosi päättyi remonttiin
Aurorankadun huoneistossa todettiin vesivahinko. Meneillään on kolme viikkoa kestävä kuivatus. Remontin laajuutta ja kestoa on vielä vaikea arvioida. Valitettavasti monet alkuvuoden tilaisuudet joudutaan järjestämään Aurorankadun ulkopuolella.

Muutoksia
Kaksivuotinen puheenjohtajakauteni päättyy tämän vuoden lopussa. Olen saanut oppia paljon ja olla mukana Helsingin yhdistyksen eteenpäin viemisessä. Työ ei ole valmis, se jatkuu uusin voimin. Kiitän saamastani tuesta ja yhteistyöstä.

Siirrän puheenjohtajan nuijan seuraajalleni Heljä Majamaalle, jolle toivotan onnea ja menestystä tehtävässä!

Joulu lähestyy. On aika hidastaa, viettää aikaa läheisten ja itselle tärkeiden asioiden parissa.

Rauhallista joulun aikaa ja menestyksekästä vuotta 2024!


Pirjo Julin
puheenjohtaja


 
  • Pienoiselämäkertojen kirjoittaminen jatkuu ja kaikki julkaisut tallennetaan SKS:n arkistoon.

  • Oi niitä aikoja - kun naiset murtavat lasikattoja on Naisliiton 115-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Kirja sisältää 28 naisen kiinnostavan työelämäkerran eri ammattialoilta.

  • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.

  • Kiitos tämän antologian ilmestymisestä kuuluu koululaisille, jotka innostuivat kirjoittamaan sukunsa naisista.