Jäsenkirje 3/2022

HYVÄÄ KESÄÄ!


Hyvät Helsingin yhdistyksen jäsenet

Helsingin yhdistyksen tähänastinen vuosi on ollut toimelias. Kevätkaudella olemme vierailleet viidessä näyttelyssä/taidemuseossa ja käyneet kerran teatterissa. Alkuvuoden koronarajoitusten vuoksi jäseniltoja voitiin pitää kaksi. Olemme järjestäneet ajankohtaisseminaarin saavutettavuuden haasteista digitaalisessa ympäristössä ja järjestäneet yhteistyössä Hämeenlinnan yhdistyksen kanssa Naistenpäivän webinaarin. Kirjalauantai on kokoontunut säännöllisesti kerran kuussa. Feministinen keskustelupiiri on kokoontunut kolmesti Aurorankadulla ja lisäksi osallistunut etäyhteyksin Naisjärjestöjen Keskusliiton webinaariin, jonka aiheena oli Anti-gender-liikehdintä Suomessa ja EU:ssa. Bridgekerho on kokoontunut Aurorankadulla perjantaisin. Vapaaehtoistoimikunnan jäsenet ovat lukeneet Suomen Kukkasrahaston palvelukodin asukkaille viikoittain ja pullaakin on palvelukodissa leivottu. Vapaaehtoistoimikunta on järjestänyt Aurorankadun jäseniltojen tarjoilut. Sääntömääräinen kevätkokouksemme oli maaliskuussa ja Naisliiton kevätkokous huhtikuussa.

Kevätkausi huipentui Helsingin yhdistyksen 115-vuotisjuhlaan, jota vietettiin yhdistyksen merkittävien naisasianaisten kanssa Uunisaaressa 2.6.2022.

Helsingin yhdistyksen 115-vuotisjuhla 2.6.2022
Tässä jäsenkirjeessä on lyhennelmä juhlatunnelmia koostaneen Nuppu Rouhiaisen tekstistä.

Kokoontuessamme lauttarantaan 2.6.vettä tuli taivaalta kuin ”saavista kaataen”. Se ei kuitenkaan juhlamieltä karkottanut. Suomalainen nainen osaa pukeutua sään mukaan.

Uunisaaren ravintolasalin pöydillä oli valkoiset pöytäliinat ja upeat, korkeat kukka-asetelmat luomassa juhlatunnelmaa. Juhlan alkamisen merkiksi saimme kuulla Vaskivuoren musiikkilukion Ilmari Vaarannan trumpetin töräyksen ja sen jälkeen trumpettimusiikkia. Musiikkiesityksen jälkeen kohotimme kuohuviini-maljan 115-vuotiaalle yhdistyksellemme, sen menneille ja nykyisille merkittäville naisasianaisille. Juhlatunnelmaa nostatettiin vielä 70 hengen voimin kolminkertaisin hurraa-huudoin!

Juhlatilaisuuden tervehdyssanat yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Julin. Hän korosti, että ilman vahvoja naisia yhdistystä ei olisi. Suomalainen Naisliitto (2.-3.6.1907) ja Helsingin osasto (4.6.21907) perustettiin samana vuonna, kun naiset pääsivät ensimmäistä kertaa vaaliuurnille, vaikka vaaleissa eduskuntaan valittiinkin pettymykseksi vain 19 naista. Se kuitenkin innosti aktiiviset naiset ryhtymään toimiin naisten tietämyksen lisäämiseksi yhteiskunnallisissa asioissa.

Helsingin osastolaiset ryhtyivät heti toimiin järjestämällä luentopäivät syksyllä 1907. Aiheina olivat mm. Naisliiton tehtävät, Naisen sisäinen vapautuminen ja itsenäiseksi ihmiseksi pyrkiminen, suomalaisuuden historiallinen kehitys ja taloudelliset kysymykset. Osasto järjesti myös retkiä ja illanviettoja. Pirjo Julin totesi, että yhdistyksen toiminnassa on edelleen paljon samaa kuin alkuaikoina. Hän kiitti puheessaan kaikkia toimikuntia ja kerhoja aktiivisesta toiminnasta. Tervehdyssanojen ja maljannoston jälkeen Naisliiton kunniapuheenjohtaja Leena Krohn kertoi osallistujille Helsingin yhdistyksen 115 vuoden merkkipaaluista ja keskeisistä vaikuttajanaisista.

Iltapäivän ohjelmallisena kohokohtana oli Naisliiton kunniajäsenen Maija Kauppisen luotsaama esitys, jossa hän haastatteli viittä Helsingin yhdistyksen ansiokasta naisasianaista. Rooleissa olivat yhdistyksemme rohkeat vapaaehtoiset naiset.

Ensimmäisenä ääneen pääsi Maissi Erkko (Liisa Rantavaara), vahva ja rohkea nainen puolisona, äitinä, isänmaan puolustajana ja naisasianaisena. Hänet valittiin Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Sitten puheenvuoron sai Ada Äijälä (Anneli Mäkinen), vapaamielinen, ennakkoluuloton ja valppaasti aikaansa seuraava naisasianainen, teräkynäinen toimittaja ja teosofi. Ada Äijälä oli aktiivi jäsen: kuului keskushallitukseen ja toimi Helsingin osaston varapuheenjohtajana ja Naisten Äänen avustajana. Hänen perustansa koulu tunnetaan nykyään Arkadian yhteiskouluna ja sijaitsee Klaukkalassa. Naisliitto myi osakkeensa 2010-luvulla ja sijoitti ne Naisten Ääneen.

Kirjastoneuvos Helle Kannila (Maijaliisa Kaistila), ärhäkkä ja toimelias kirjastoalan uranuurtaja, ansioitunut naisasia- ja järjestönainen, tuli jo opiskeluaikanaan Naisliittoon töihin. Hän toimi Helsingin osaston sihteerinä, puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana, sekä perusti Minna Canth -opintokerhon. Helle Kannila lahjoitti naisasiakirjastonsa Naisliitolle. Hän kirjoitti Naiset ja vaalit oppaan, jonka Naisliitto kustansi ja toimitti Naisen Ääni -lehteä.

Ida, Pirkko, Väänänen (Mai Anttila), vieraanvarainen pankkinainen, joka antoi elämänsä naisasialle ja varallisuutensa Naisliitolle, oli naisliittolainen ”henkeen ja vereen” ja toimi Helsingin osaston rahaston-hoitajana 33 vuotta. Kun osaston huoneisto oli vuokralla, naisliittolaiset ja Minna Canth -opintokehto saivat kokoontua hänen kotonaan eli nykyisessä Naisliiton huoneistossa. Vuonna 1959 Ida sai testamentistaan kiitokseksi muotokuvansa Naisliiton seinälle, maalaajana Martta Helminen.

Viimeisenä haastateltavana Paula Starck, maanpuolustuksesta ja naisasiasta kiinnostunut monitaitoinen järjestönainen, sai olla omassa roolissaan. Hänellä ja Minna Canthilla on yhteinen syntymäpäivä: 19.3. Paula Starck on koulutukseltaan lastenhoitaja, mutta jätti uransa lasten syntyessä. Hän kiinnostui maanpuolustustyöstä, kouluttautui alalle ja jäi eläkkeelle Väestönsuojelu-yhdistyksestä. Paula Starck kiinnostui 1979 Naisliitosta, ja toimi osaston ja liiton hallituksissa ja puheenjohtajana. Hän järjesti Naisliiton 90-vuotisjuhlat, johon hän sai puhujaksi kenraali Adolf Ehrnroothin.

Ennen kesäisen buffet-pöydän antimista nauttimista trumpetisti Ilmari Vaaranta soitti vielä muutaman musiikkikappaleen. Mikään ei kruunaa 115-vuotisjuhlintaa kuin lopuksi nautitut kunnon täytekakkukahvit.

Paluumatkalla Uunisaaresta mantereelle sade ei meitä enää piinannut, vaan merituuli humisi korvissa onnistuneen juhlan jälkeen. 

Juhlan järjestäneeseen toimikuntaan kuuluivat: Leena Krohn, Liisa Rantavaara, Nuppu Rouhiainen ja Tarja Salin.

Tulevia tapahtumia
Muistathan käydä säännöllisesti verkkosivullamme katsomassa tapahtumia ja ilmoittautumassa niihin. Syyskaudelle on jo tiedossa monta mielenkiintoista tapahtumaa:

1.9. klo 14.00 Nykytaiteen näyttelyn ARS 22, viimeinen ilmoittautumispäivä 15.08. 
8.9. klo 17.00 Jäsenilta, Mimmi Koukkulan alustus Kunniamurhista, ei ilmoittautumista
13.9. klo 14.00 Suomen Pankin Rahamuseo, viimeinen ilmoittautumispäivä 6.9. 
9.10. klo 16.00 Gospel-juhlakonsertti, viimeinen ilmoittautumispäivä 1.9.
10.11. klo 14.00 Design-museon taidenäyttely, ilmoittautuminen alkaa 3.10.
3.12. klo 14.00 Teatteri: Huomenna hän tulee, viimeinen ilmoittautumispäivä 1.11. 
4.4.2023 klo 19.00 Elvis-konsertti, viimeinen ilmoittautumispäivä 25.7.

Yhteystietojen muutokset
Muista ilmoittaa sähköposti- ja postiosoitemuutokset toimistoon: toimisto@naisliittohelsinki.fi
Näin varmistat, että jäsenkirjeet ja -tiedotteet saavuttavat sinut. 
Toimiston puhelinnumero on 044 015 5406.

Nyt on ansaitun kesätauon paikka. Nauttikaamme Suomen kauniista luonnosta, kesätapahtumista, mökkeilystä tai vaikkapa matkailusta! Elokuussa palaamme Helsingin yhdistyksen tapahtumiin virkistyneinä.


Hyvää kesää kaikille jäsenille!

Pirjo Julin
puheenjohtaja

 
  • Pienoiselämäkertojen kirjoittaminen jatkuu ja kaikki julkaisut tallennetaan SKS:n arkistoon.

  • Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys ry
    toimisto@naisliittohelsinki.fi

  • Oi niitä aikoja - kun naiset murtavat lasikattoja on Naisliiton 115-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Kirja sisältää 28 naisen kiinnostavan työelämäkerran eri ammattialoilta.

  • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.

  • Kiitos tämän antologian ilmestymisestä kuuluu koululaisille, jotka innostuivat kirjoittamaan sukunsa naisista.