Hgin yhdistyksen vierailu Amos Rex-museossa 18.2.2021. Näyttely: Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat

Suuri muinaisen Egyptin näyttely vei meidät aikamatkalle tuhansien vuosien taa faraoiden Egyptiin. Harvinainen näyttely pohjautui Italiassa toimivan Museo Egizionkokoelmaan, joka on suurin muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelma Euroopassa.


Kymmenen Naisliiton jäsentä tutustui kylmänä torstaina 18. Helmikuuta Amos Rex`n näyttelyyn. Paikka on avara ja kutsuu hämyynsä hiljentymään ainutkertaisten aarteiden äärelle. Oppaamme, Raija, osasi mainiosti virittää tunnelman painottamalla, miten ristiriitaista on, että Egyptin hautamuistomerkeistä on kaivettu joskus eläneiden ihmisten jäännöksiä näytteille. Muumiot oli taidokkaasti käsitelty ja puuarkut täynnä toinen toistaan taidokkaampia hieroglyfejä ja ihmisfiguureja. Myös patsaita ja muuta esineistöä oli näyttävästi esillä.

Muinaisille egyptiläisille kuoleman jälkeinen elämä oli todellisuutta, johon valmistauduttiin koko elämän ajan moninaisin tavoin. Jumalia oli useita ja niitä palvottiin ja niille uhrattiin. Taiteella ei ollut itseisarvoa vaan se palveli vallanpitäjiä ja vahvana vaikuttanutta uskonnollisuutta. Niinpä teoksissa ei ole lainkaan tekijöiden signeerauksia. Kuitenkin nämä tuntemattomaksi jääneet taitajat ovat juuri niitä, joiden ansiosta olemme päässeet tutustumaan Egyptissä vallinneeseen elämään ja kulttuuriin. Hartaalla ja arvostavalla mielellä tutkimme näyttelyyn saatuja 396 teosta ja esinettä.

Ideointi ja järjestelyt: Mai Anttila
teksti: Liisa Helamaa


 
  • Pienoiselämäkertojen kirjoittaminen jatkuu ja kaikki julkaisut tallennetaan SKS:n arkistoon.

  • Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys ry
    toimisto@naisliittohelsinki.fi

  • Video: Digitukiräppitanssi
    - klikkaa kuvaa

  • Video: Digituki - Koska sitä tulee?
    - klikkaa kuvaa

  • Oi niitä aikoja - kun naiset murtavat lasikattoja on Naisliiton 115-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Kirja sisältää 28 naisen kiinnostavan työelämäkerran eri ammattialoilta.

  • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.