Aurorankadun huoneistossa vesivahinkokorjaus 28.11.2023 alkaen
Remontin takia Aurorankadun huoneisto on poissa käytöstä toistaiseksi.

Minna-palkinnot jaettiin Minna Canth -seminaarissa Oulussa 30.102021

             

Tyttöjen silpomisen vastustaja Mimmi Koukkula ja rauhantoimija Elina Viitasaari saivat Minna-palkinnon Oulun Minna Canth -seminaarissa

Suomalainen Naisliitto ja Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiö jakavat joka toinen vuosi Minna-palkinnon naiselle tai naisryhmälle, joka edistää Minna Canthin tavoin tasa-arvoa teoillaan, puheillaan, tutkimuksillaan tai  taiteellaan. Minna Canth osoitti, että eriarvoisuutta ja yhteiskunnallisia epäkohtia ylläpitävät valtarakenteet, eivät yksittäiset ihmiset, ja niitä on purettava.

Vuonna 1907 perustettu Suomalainen Naisliitto (SNL) jatkaa Minnan jalanjäljillä puuttuen epäkohtiin ja puolustaen tasa-arvoa.

Ensimmäinen Minna-palkinto, 2 000 euroa, jaettiin lokakuussa 2019, jolloin sen sai tietokirjailija, FT Minna Maijala. Hän on tutkimuksillaan nostanut Minna Canthin uudestaan näkyväksi, kirkastanut hänen henkilökuvaansa ja uudistanut elämäkertakirjoittamisen. 

Tänä vuonna Minna-palkinnon, 5 000 euroa, sai jakaa kaksi naista: kätilö-sairaanhoitaja, kansanterveystieteen maisteri, väitöskirjatutkija Mimmi Koukkula  Nurmijärveltä ja naisiin kohdistuvan väkivallan asiantuntija Elina Viitasaari Vaasasta.  

Palkinnot luovutettiin 30. 10. 2021 Oulussa Suomalaisen Naisliiton Minna Canth -seminaarin yhteydessä.

Palkinnon jakoperusteet

Palkinnon jakoperusteluissaan SNL:n ja stipendisäätiön raati totesi, että valittujen henkilöiden työ ja aikaansaannokset vastaavat SNL:n arvoja ja tavoitteita.

 

Vuonna 1979 syntynyt Mimmi Koukkula on työskennellyt yli 12 vuotta Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, Kätilöopistolla. Vuodesta 2018 alkaen hän on toiminut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen ja väkivallan vastaisessa työssä. Hän on tutkinut silpomista Suomessa ja vastannut silpomisen kansallisen toimintaohjelman laatimisesta ja jalkauttamisesta. Hän on tehnyt myös seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämistyötä Afrikassa sekä edistänyt lasten ja naisten oikeuksia toimimalla aktiivisesti mm. Hyvinkään kehitysmaayhdistyksessä. Vuonna 2020 Mimmi Koukkula valittiin vuoden kätilöksi nostettuaan silpomisen julkiseen keskusteluun ja toimittuaan ansiokkaasti yhteistyössä silpomista harjoittavista maista lähtöisin olevien naisten kanssa.  Kuvaaja: Janne Koukkula

Vuonna 1987 syntynyt Elina Viitasaari tunnetaan rauhan asiantuntijana, paikallisena, valtakunnallisena ja globaalina vaikuttajana sekä aktiivistina. Hän on suorittanut rikosoikeuden ja psykologian tutkinnot Long Islandin yliopistossa New Yorkissa ja täydentää parhaillaan opintojaan Åbo Akademissa kansainvälisen rauhan ja konfliktinhallinnan linjalla. Vuodesta 2017 lähtien hän on toiminut Center for Global Nonkilling  -organsiaation YK:n edustajana ja kuuluu nykyään myös UN Women Suomen kansallisen komitean hallitukseen.  Aktiivista vapaaehtoistyötä Elina Viitasaari on tehnyt viimeiset 15 vuotta keskittyen erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen. Hän tekee asiakastyötä väkivallan tekijöiden, uhrien ja perheiden parissa. Hän suunnittelee ja järjestää näistä tilaisuuksia ja varainhankintaa yhteistyössä muiden naisjärjestöjen kanssa. Kuvaaja: Hanna Isomäki 
  • Pienoiselämäkertojen kirjoittaminen jatkuu ja kaikki julkaisut tallennetaan SKS:n arkistoon.

  • Oi niitä aikoja - kun naiset murtavat lasikattoja on Naisliiton 115-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Kirja sisältää 28 naisen kiinnostavan työelämäkerran eri ammattialoilta.

  • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.

  • Kiitos tämän antologian ilmestymisestä kuuluu koululaisille, jotka innostuivat kirjoittamaan sukunsa naisista.