Suomen kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin afgaaninaisten humanitaariseen työhön
Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaettiin Afghan Women Skills Development Centerille, joka taistelee naisten vaikutusmahdollisuuksien puolesta Afganistanissa. Järjestö tekee merkittävää humanitaarista työtä afgaaninaisten turvallisuuden edistämiseksi.
Pääministeri Petteri Orpo luovutti 300 000 euron suuruisen palkinnon järjestön edustaja Mahbouba Serajille 11.12.2023 Tampereella.
‒ Suomi on tukenut vahvasti sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia Afganistanissa 20 vuoden ajan. Tänäkin päivänä tuo tärkeä tuki jatkuu niin laajana kuin nykytilanteessa on mahdollista. Suomi ei unohda Afganistanin naisia, toteaa Petteri Orpo.
‒ Afghan Women Skills Development Center tekee elintärkeää työtä naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolustamiseksi. Afganistanin tilanne on äärimmäisen vaikea erityisesti naisille ja heidän oikeuksiaan ajaville järjestöille, mikä entisestään korostaa tämän vuoden voittajan tekemän työn tärkeyttä ja sen vaatimaa rohkeutta, kertoo sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Afganistan on esimerkki maasta, jossa järjestelmällisesti tukahdutetaan naisten ihmisoikeuksia. Talibanien vallankaappauksen jälkeen tytöiltä on kielletty toisen asteen koulutus ja naisilta korkea-asteen koulutus.
Afghan Women Skills Development Center -järjestön tehtävänä on tarjota afgaaninaisille koulutusta ja tukea heidän taitojensa kehittämistä ja taloudellista voimaannuttamistaan. Järjestö työskentelee kahdeksassa maakunnassa eri puolilla maata. Se tekee yhteistyötä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa, ja yhteistyön tarkoituksena on ennen kaikkea tarjota turvaa naisille ja perheille, jotka ovat vaarassa. Pienissä perhekeskuksissa naiset voivat esimerkiksi tuoda lapsensa lääkärintarkastukseen ja viettää aikaa lastensa kanssa. Keskuksissa järjestö välittää naisille myös humanitaarista apua, kuten ruokaa, hygieniavälineitä ja rahaa.
‒ Yli 40 vuotta jatkuneen sotimisen jäljiltä tässä maassa on arviolta 3,5–4 miljoonaa naispuolista leskeä. Talibanin noustua valtaan he eivät voi käydä enää töissä tai hankkia toimeentuloa kuin hyvin rajoitetusti. Me yritämme saada Talibanin ymmärtämään, että nämä naiset ovat perheidensä ainoita elättäjiä, ja heidän on välttämätöntä tehdä työtä ja päästä liikkumaan ulos kodeistaan, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Mahbouba Seraj.
Organisaation työn vaikuttavuus korostui palkinnonsaajan valinnassa
Palkinnon saajasta tuli arvioitavaksi lähes 500 ehdotusta eri puolilta maailmaa. Päätös palkinnon saajasta tehtiin kansainvälisen palkintolautakunnan ehdotuksen pohjalta.
‒ Afganistanin tilanne on tyttöjen ja naisten oikeuksien kannalta lohduton ja vaarallinen. Afghan Women Skills Development Center toimii ruohonjuuritasolla ja tuo toivoa paremmasta äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. On ollut kunnia toimia korkeatasoisen, kansainvälisen tuomariston puheenjohtajana. Tuomaristo painotti valinnassaan palkittavan organisaation työn vaikuttavuutta. Olimme päätöksessämme yksimielisiä, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja ja Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.
Palkintolautakuntaan kuuluivat myös ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari, näyttelijä Krista Kosonen, uutisankkuri Richard Lui, GWL Voices -järjestön perustaja ja puheenjohtaja Susana Malcorra sekä CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb.
Palkinto jaettiin nyt neljännen kerran
Kansainvälinen tasa-arvopalkinto on valtioneuvoston palkinto, jota hallinnoi sosiaali- ja terveysministeriö. Tampere on toiminut palkinnon kumppanina ja isäntäkaupunkina vuodesta 2017 lähtien. Tänä vuonna palkinnon yhteistyökumppaneita ovat CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto.
Vuonna 2021 palkinto myönnettiin We Will Stop Femicide Platform -organisaatiolle, joka tekee uraauurtavaa työtä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi Turkissa ja jonka työllä on merkitystä myös globaalisti.
Vuonna 2019 palkinnon sai Equality Now, globaali voittoa tavoittelematon organisaatio, joka ajaa naisten oikeuksia ja on onnistunut muuttamaan syrjiviä lakeja ja luutuneita käytäntöjä eri maissa.
Vuonna 2017 palkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Hän ohjasi palkintorahan nigeriläiselle perheväkivallan vastaista työtä tekevälle järjestölle, joka rakentaa varoilla turvakotia.