Naisten elämää somalikulttuurissa

Aurorankadun jäsenillassa 25.32025 Fadumo Mohamed kertoi elämästään ja Somalimaasta. Fadumo on sairaanhoitaja ja opiskelee Itä-Suomen yliopistossa hoitotieteen maisteriksi, pääaineena johtaminen. Hänellä on kolme tytärtä. Fadumo on tullut Suomeen 1990-luvun alussa perheenyhdistämisen kautta, kun Somaliassa puhkesi sisällissota. Hän on känyt alusta pitäen koulunsa Suomessa.
Fadumo valotti kuuntelijoille Somalian pitkää ja rikasta historiaa, josta ei kovin paljon tiedetä. Maan nimi oli Land of Punt eli paratiisimaa. Alue sijaitsi muinaisten kauppareittien varrella. Kauppatavarana ollut mm. suitsukkeita ja mirhaa. Somalin kieltä on käytetty egyptiläisten kirjoitusten avaimena.
Somaliassa naisten asema ennen sisällissotaa on ollut vahva. Maailmalla tunnettuja somalinaisia on muun muassa Hawo Tako, aktivisti, joka sai surmansa 1948 Mogadishun mellakoissa. Naiset ovat toimineet monilla eri aloilla mm. lentäjinä ja kyberturvallisuusteknologia yrityksissä.
Somalinaiset ovat tiedostaneet eriarvoiset rakenteet ja halunneet saada muutoksen naisten asemaan. He korostavat, ettei rohkeus ole sukupuolittunutta. Somalialainen kulttuuri on lämmin, paljon värejä ja pukeutuminen on huoliteltua.
Naisilla on perinteisesti ollut tietty asema ja oikeudet. Kun nainen menee naimisiin hän pitää nimensä ja kuuluu edelleen isänsä sukuun ja klaaniin, ei aviomiehen. Tällä on merkitystä, jos tulee avioero, silloin naisen on helpompi palata takaisin lapsuuden kotiinsa. Mies antaa naiselle avioitumisen yhteydessä hänen haluansa huomenlahjan, se on hänen oikeutensa.
Haasteitakin on: silpominen, pakkoavioliitot, moniavioisuus, synnytys- ja seksikoneena käyttäminen. Samalla tehdään paljon työtä näiden epäkohtien korjaamiseksi.
Suurin osa somalialaisista on muslimeja. Uskonnossa keskeistä on oikeus omanlaiseensa elämään. Fadumo kertoi, että koraanissa on vahva feministinen näkökulma jing ja jang -yhdistäminen. Somalialaisessa kulttuurissa nainen on arvokas ja perheen selkäranka. Naisen asema ja valta vahvistuu yhteisössä avioliiton, äitiyden ja iän myötä.
Maassa käyty pitkä sisällissota on horjuttanut naisen asemaa. Mutta somalinaisissa on resilienssiä, muutosketteryyttä. He ovat nähneet oman arvonsa ja mahdollisuutensa unelmien tavoittelussa.
Jäsenillan päätteeksi Mimmi Koukkula, laaja-alainen seksuaali- ja lisääntymisterveyden asiantuntija Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoi ja näytti kuvia ulkoministeriön äitiyshuollon kehityshankkeesta Somalimaassa. Hän on ollut mukana kehityshankkeessa vuodesta 2019. Naisliiton Helsingin yhdistys on tukenut hanketta avustuksilla ja viimematkallaan helmikuussa 2025 Mimmi vei mukanaan sinne jäsentemme kutomia villavaatteita pikkulapsille.
Teksti ja kuva Nuppu Rouhiainen